Pinjaman Peribadi - Adakah Anda Perlukannya?

 

Apabila perbelanjaan yang tidak dijangka datang menghampiri anda atau anda ingin membuat pembelian yang lebih besar, memilih antara pinjaman peribadi dan kad kredit boleh menjadi sukar. Terdapat perbezaan antara kedua-duanya, dan mengetahui masa untuk membuat pinjaman peribadi atau menggunakan kad kredit anda boleh mengelakkan kesukaran kewangan di jalan raya.

Jika anda perlu mengeluarkan sejumlah besar wang untuk projek atau ingin membayar hutang kad kredit dengan faedah tinggi, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan pinjaman peribadi. Jika anda membuat pembelian setiap hari yang lebih kecil, kad kredit ialah pilihan yang lebih baik.

 

Berikut ialah perbezaan utama antara pinjaman peribadi dan kad kredit dan cara menentukan pilihan yang terbaik untuk anda.

 

Pinjaman peribadi menyediakan bayaran sekaligus di mana anda membuat pembayaran bulanan tetap sehingga baki anda dilunaskan. Pinjaman peribadi biasanya digunakan untuk perbelanjaan yang lebih besar atau penyatuan hutang.

 

Kad kredit ialah garisan kredit berputar, bermakna anda boleh berulang kali meminjam dana sehingga ambang pinjaman yang juga dikenali sebagai had kredit. Oleh sebab itu, kad kredit biasanya terbaik untuk pembelian harian yang berterusan.

 

Bila Hendak Menggunakan Pinjaman Peribadi

Mengambil pinjaman peribadi paling masuk akal apabila anda tahu anda boleh membuat bayaran bulanan untuk tempoh penuh pinjaman. Berikut adalah beberapa sebab biasa untuk membuat pinjaman peribadi:

  • Penyatuan hutang: Jika anda telah memperoleh sejumlah besar hutang kad kredit berfaedah tinggi, menyatukan hutang menjadi satu pinjaman peribadi mungkin memberi anda kadar faedah yang lebih rendah dan syarat pembayaran balik yang lebih baik.
  • Bil perubatan yang tidak dijangka: Pinjaman peribadi tidak selalu disyorkan untuk membayar perbelanjaan perubatan. Walau bagaimanapun, anda mungkin ditawarkan kadar dan yuran yang lebih rendah dengan pemberi pinjaman swasta berbanding dengan pilihan pembiayaan dalaman pembekal perubatan anda. Sentiasa berunding dengan pembekal perubatan anda untuk membandingkan kadar dan yuran sebelum membuat keputusan untuk menggunakan pinjaman peribadi untuk membayar hutang perubatan.
  • Projek pembaikan rumah: Pinjaman peribadi boleh memberi manfaat jika anda merancang projek pembaikan rumah yang akan menambah nilai kepada rumah anda. Selain itu, anda tidak perlu meletakkan rumah anda sebagai cagaran dengan pinjaman peribadi tidak bercagar seperti yang anda lakukan dengan talian kredit ekuiti rumah (HELOC) atau pinjaman ekuiti rumah.
  • Membiayai perkahwinan: Pinjaman peribadi boleh membiayai majlis perkahwinan dan acara besar lain. Oleh kerana kadar faedah lebih rendah daripada kad kredit, anda boleh menjimatkan wang dalam jangka masa panjang.

 

Kebaikan Dan Keburukan Pinjaman Peribadi

Mengetahui kedua-dua kebaikan dan keburukan pinjaman peribadi boleh membantu anda membuat keputusan yang termaklum sebelum menggunakan bentuk pembiayaan ini.

 

Kebaikan

  • Serbaguna: Pinjaman peribadi boleh digunakan untuk hampir semua sebab.
  • Pilihan yang baik untuk penyatuan hutang: Kadar faedah pinjaman peribadi selalunya lebih rendah daripada kad kredit, jadi ini mungkin pilihan yang baik untuk dipertimbangkan semasa membayar hutang kad kredit.
  • Bayaran bulanan yang konsisten: Bayaran bulanan adalah tetap, jadi anda akan dapat menjangka amaun dan belanjawan dengan sewajarnya.

 

Keburukan

  • Kadar faedah yang berpotensi tinggi: Jika anda mempunyai kredit yang lemah, anda mungkin terperangkap dengan kadar dan yuran yang tinggi.
  • Hutang tambahan: Jika anda tidak dapat membuat pembayaran tepat pada masanya, faedah dan yuran lewat akan terakru, menjadikan pinjaman lebih sukar untuk dijelaskan.

 

 

 

Bagaimana Pinjaman Peribadi Mempengaruhi Kredit Anda

Bergantung pada cara anda menggunakan pinjaman peribadi, ia boleh memberi kesan positif atau negatif pada skor kredit anda. Apabila anda memohon pinjaman anda, siasatan keras akan dibuat pada laporan kredit anda, yang boleh mengurangkan skor anda sehingga empat mata buat sementara waktu. Walau bagaimanapun, Jika anda membayar balik pinjaman anda tepat pada masanya, ia boleh meningkatkan skor kredit anda. Menggunakan pinjaman peribadi untuk menyatukan hutang faedah tinggi boleh menurunkan nisbah penggunaan kredit anda — faktor utama dalam menentukan skor kredit anda — yang juga boleh meningkatkan kredit anda.

Sebelum anda mendapatkan pinjaman peribadi 2022 sebagai contoh, pastikan anda boleh membayar balik tepat pada masanya. Jika anda terlepas pembayaran, pemberi pinjaman boleh melaporkannya kepada salah satu daripada tiga biro kredit utama: Equifax, TransUnion atau Experian. Oleh kerana sejarah pembayaran menyumbang 35 peratus daripada skor kredit anda, ini boleh menyebabkan kerosakan serius pada kredit anda.

 

Intinya: Untuk siapa pinjaman peribadi terbaik

Jika anda mempunyai kredit yang baik kepada yang sangat baik dan perlu membayar perbelanjaan yang besar atau membiayai semula hutang dengan faedah tinggi, menggunakan pinjaman peribadi mungkin merupakan pilihan kewangan yang bijak. Dengan menggunakan pinjaman peribadi dan bukannya kad kredit, anda mungkin akan membayar kurang faedah. Pinjaman peribadi berfungsi paling baik jika anda boleh mengelakkan yuran pembayaran lewat atau merosakkan skor kredit anda dengan membuat pembayaran bulanan tepat pada masanya.